Cati m-au cautat ?

sâmbătă, 2 iulie 2011

Motivarea deciziei

Iisus ne-a invatat sa ne iubim dusmanii, dar oare cum poti iubi pe cineva pe care urasti? El a fost primul mentor al dezvoltarii personale din istorie. Si a avut dreptate. Schimband sentimentele pozitive si negative intre ele, pentru una si aceeiasi cauza ne imbunatatim calitatea vietii
Toate actiunile si inactiunile noastre, sunt motivate de 2 factori antagonisti: 
1)Frica care provine din nesiguranta, necunoastere, esec anterior, practic tot ce ne opreste sa actionam, este datorat acestui sentiment de teama.
2)Bucuria care este generata de toti factori entuziasti interiori, ce ne determina sa actionam.
    Pentru a schimba rezultatele vietii noastre si pentru a transforma esecul in succes , trebuie sa schimbam frica in bucurie, ura in iubire, deziluziile in sperante  si invers, pentru toate actiunile noastre care sunt generate de aceste sentimente.
    Sa detaliem un pic aceasta teorema:
Cand ne este frica sa actionam pentru a nu gresi, a nu suferi noi sau ceilalti din jurul nostru, ne blocam accesul la cunoastere si experienta. Transformand frica in bucuria de a gresi pentru a invata din esecuri ne imbogateste experienta personala si asfel putem lua deciziile cele mai corecte atunci cand fenomenul se repeta. Daca entuziasmul nostru pentru a actiona in speranta ca vom castiga mai mult, vom fi mai sanatosi sau poate asa ajutam pe cineva, ne determina sa luam decizii uneori prea pripite care pot conduce la erori grave, uneori irecuperabile. Deci actionand cu teama vom cantari mult mai bine deciziile pe parcursul intregului proces, evitand astfel riscuri majore.
  In cele mai multe cazuri daca nu ne schimbam "motorul " actiunilor noastre riscam sa ramanem pe loc. Dar intotdeauna aceste doua sentimente trebuie sa alterneze periodic si reciproc si nicidecum sa fie constante pe toata durata procesului de evolutie. Astfel putem depasi toate blocajele care apar prin incremenirea in aceste trairi. La fel se intampla si in relatiile dintre 2 oameni.
   Vedem intotdeauna si in cadrul parteneriatelor de afaceri sau in relatiile de cuplu( familie), cei 2 parteneri sunt intotdeauna complementari. Daca amandoi ar fi pe aceeiasi directie nu ar avea un final fericit.
   De exemplu , daca amandoi ar fi prea entuziasti si darnici ar cheltui fara folos bugetul afacerii sau al familiei si ar face greseli imense care fiind repetate constant, nu mai pot fi corectate. Daca ambii parteneri sunt reticenti si rezervati in luarea deciziilor , ajung la blocaje care nu vor putea fi depasite niciodata.Deci nu este obligatoriu sa fie schimbate sentimentele fata de acelasi obiectiv in interiorul aceleiasi persoane, daca exista elementul de contrabalansare in cadrul unui grup unitar de  cel putin 2 persoane.
    Utilizarea acestui sistem de corijare da rezultate intotdeauna, chiar daca nu actionam constient de schimbarea trairilor noastre .
   

2 comentarii:

  1. Frica e bine sa fie transformata in curaj. Cu cat te gandesti mai mult la "actiuni ce implica curajul" - cu atat mai repede apare "dezlipirea" de frica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curajul poate veni uneori din nebunie, asa ca doar fericirea ne sustine...

      Ștergere